You are here: Home Közlekedj tudatosan!

Közlekedj Tudatosan!

Te szoktál ittasan vezetni?

Az ittas vezetés az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági veszélyforrás az utakon és ezzel az egész világon a közúti balesetek egyik fő okát jelenti. Sajnálatos módon elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron Megyében is nagyon magas volt az ittas járművezetők aránya.

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 07. péntek, 07:31

Bővebben...

 

Lezárult a Közlekedj tudatosan! projekt

 

Végéhez érkezett az egy éve tartó „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” c. projekt, melyre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázott. A projekt 95 százalékos Európai Uniós támogatásból és 5 százalékos önerőből valósult meg, melynek összköltsége 28.295.000 Ft.

A projekt célja a 6-18 éves fiatalok viselkedésének befolyásolása és tudatos cselekvésekre ösztönzésük a közlekedésben.
A projekt a fenntartható közlekedési fizika road show-val kezdődött, mely az őszi iskolai félév ideje alatt járta a város általános-és középiskoláit. Közel 600 fiatal vehetett részt a közlekedéssel, mozgással és mobilitással kapcsolatos alapvető fizikai jelenségeken alapuló látványos és szórakoztató, a közönséget is bevonó kísérleti bemutatókon, melyek révén megérthették a fenntartható közlekedés összefüggéseit. A roadshow előadásai összesen 11 általános és középiskolában nyújtottak élményt.
A tavaszi félévben 15 héten keresztül, összesen megközelítőleg 1500 fiatal részvételével péntekenként Győr-Ménfőcsanakról és Győr-Szentivánról közlekedett a Varázsbusz, eközben a gyerekek ezen program számára készített kisfilmeket néztek meg a fenntartható közlekedésről. A kisfilmek a projekt honlapján (www.kornyezetbaratgyor.hu) továbbra is megtekinthetőek, melyekhez 5 kérdésből álló kvíz is tartozik.
A kvízt hétről-hétre legügyesebben kitöltő fiatalok fenntartható közlekedési kerékpáros vetélkedőn vehettek részt. A vetélkedő során a fiataloknak két korcsoportban (általános és középiskola) változatos feladatok megoldásával volt lehetőségük bemutatni, milyen ismeretekkel bővítették tudásukat a Varázsbuszon látott kisfilmekkel. Az első helyezést elért diákok kerékpárral térhettek haza, de volt, aki gördeszkával vagy rollerrel gazdagodott.
A nyári szünet megkezdésével elindult az Erzsébet-ligeti ingyenes kerékpárkölcsönző, ahol a kerékpározni vágyó fiatalok biztonságos körülmények között sajátíthatták el a kerékpáros közlekedés szabályait hétvégenként. Az érdeklődőknek a kölcsönzésre utolsó alkalommal aug. 25-26-án lesz lehetőségük.
A sokak számára ismert Győrkőcfesztiválon a fenntartható közlekedési standnál próbálhatták ki és játszva ismerhették meg a fenntartható közlekedés gyakorlati és kísérleti fizikai vonatkozásait, valamint különböző alternatív meghajtású eszközökkel és járművekkel is megismerkedhettek.
A projekt részeként a Bringázz a Suliba kampány és a Bringavonat, 2011. őszén és 2012. tavaszán, került megrendezésre.  A Bringavonaton a fiatalok tanítási napokon reggelente és délutánonként több útvonalon, felnőtt kísérővel konvojszerűen járták végig az iskolákhoz vezető oda-, majd tanítás után a visszautat, melyen több általános iskolából is részt vettek.
A projekt részeként készült egy közvélemény-kutatás, mely a projekt keretein belül lezajlott programelemeken megszerzett ismeretek hatásosságát mérte közvetlen módon, illetve a közvetve érintettek körében is. Az eredmények is bizonyítják a projekt hatásosságát, hiszen 11 %-kal több középiskolás hallott az alternatív közlekedési eszközök jelentéséről, illetve 8%-kal több általános iskolás adott helyes választ a fenntartható közlekedési eszközök fogalmára, mint a projekt kezdetén.

Módosítás dátuma: 2012. augusztus 27. hétfő, 11:38
 
 

Fenntartható közlekedési stand a Győrkőcfesztiválon

 

A hétvégén véget ért az V. Győrkőcfesztivál, ahol a gyerekek a Közlekedj tudatosan! projekt keretében felállított fenntartható közlekedési standon játszva kipróbálhatták, megismerhették a fenntartható közlekedés gyakorlati és kísérleti fizikai vonatkozásait.

A fesztivál ideje alatt a Rába kettős híd keleti végétől a Virágpiacig húzódó út mentén lévő standnál több alkalommal egyszerű elemekből összeállítható látványos kísérleti bemutatókat is prezentáltak a stand fiatal demonstrátorai. Többek között bemutattak áramlástani, mechanikai, elektromos jelenségeket, különleges rakétákat, meglepő anyagokat, amelyeket aztán kipróbálhatott a család apraja-nagyja is.

Az érdeklődök különböző alternatív meghajtású eszközökkel és járművekkel is megismerkedhettek, például a SZEvolution napelemes autóval, pneumatikus autóval, e-roomsterrel (elektromossá alakított autó), földgáz és benzin meghajtású hibridautóval, amelyen zajszint mérést is végeztek.

A gyerekek kipróbálhatták a kerékpár szimulátort, valamint elektromos gokarttal, robsteppel, e-quaddal is mehettek egy kört az erre kialakított pályán.

Naponta kétszer került sor azokra a foglalkozásokra, amelyeken a gyerekek papírból és alumíniumdobozból készítethettek különböző közlekedési eszközöket. A fesztivál végére több száz papírrepülő és autó készült el a gyermekek kezei között.

A fesztivál ideje alatt a fenntartható közlekedési standnál egy távirányítással működő helikopterre szerelt kamera a magasból rögzítette a látványos kísérleteket, a felnőtt e-gokart pályát és a vitorlázó repülőgépet.

A stand „Bringavilág” helyszínén, a Közlekedj tudatosan! projekt eddigi rendezvényeiről már jól ismert egyedi kerékpárokkal tekerhettek a gyerekek.

Aki ennél több kerékpározási lehetőségre vágyik, annak az Erzsébet ligetben továbbra is ingyenesen kölcsönözhetők a gyermek kerékpárok a szünidő minden hétvégéjén, szombaton és vasárnap 10.00 órától 17.00 óráig a ligetben található faházban.

Módosítás dátuma: 2012. július 10. kedd, 09:34
 
 

Gyermek kerékpárkölcsönző az Erzsébet ligetben, valamint fenntartható közlekedési stand a Győrkőcfesztiválon

Hivatalosan is itt a nyár, elkezdődött a szünidő, így egyre több fiatalban merül fel az igény, hogy kerékpározzon. A nagyobbaknak nem árt felfrissíteni, a kisebbeknek pedig elsajátítani a kerékpáros KRESZ szabályokat a biztonságos közlekedés érdekében.
Erre kiválóan alkalmas hely az Erzsébet liget, amely kerékpáros oktatásra használható KRESZ pályával is rendelkezik.

A Közlekedj tudatosan! projekt keretében a vakáció alatt – június 23-tól egészen augusztus 26-ig – hétvégenként ingyenes kerékpárkölcsönző várja a gyerekeket a ligetben, ahol biztonságos körülmények között sajátíthatják el a kerékpáros közlekedés szabályait.

A fiatalok a szülők személyi igazolványának vagy lakcímkártyájának leadásával használhatják az önkormányzat tulajdonában lévő kerékpárokat a liget területén, melyet a kresz park közepén található faháznál kölcsönözhetnek ki. Így a szülők számára sem jelent anyagi terhet a kölcsönzés.

Azok a fiatalok, akik a hétvégi kerékpározás mellet további fenntartható közlekedési eszközökkel szeretnének megismerkedni, lehetőségük lesz ellátogatni a Győrkőcfesztivál fenntartható közlekedési standjához (Rába kettős híd keleti végétől a Virágpiacig húzódó út egy sávban, illetve a híd lábánál és annak környezetében), ahol a fenntartható közlekedés tematikájához kapcsolódóan kísérleti bemutatók prezentálására is sor kerül napi 2 alkalommal július 7-én és 8-án, 11 és 15 órakor.

A standnál lesz még szakmai bemutató alternatív meghajtású eszközökről és járművekről, mint például: SZEnergy napelemes autó, pneumatikus autó, e-roomster, wire car, földgázmeghajtású autó.

Emellett lehetőség lesz a fenntartható közlekedés tematikájához kapcsolódó alternatív meghajtású eszközök, járművek kipróbálására, mint például: gyermek elektromos gokart, Pannon Rider háromkerekű napelemes járgány, szimulátorok, házi készítésű elektromos járgányok, professzionális elektromos kerékpár és roller, Robstep, ergométeres evezőpad, hangteljesítmény-szint mérés, tüzelőanyagcellás kisautó, négy rotoros helikopter, szimulátoros kerékpár vagy rekumbens (fekvő) bicikli.

 

Módosítás dátuma: 2012. június 21. csütörtök, 13:47
 
 

Kerékpáros vetélkedő a Móricz iskolában


A Közlekedj tudatosan! projekt keretein belül 2012. május 25-én, pénteken utoljára indult útjára a Varázsbusz, amelyen közel 1500 iskolás utazhatott 15 héten keresztül Győrszentivánról és Győr-Ménfőcsanakról iskolába, miközben külön a Varázsbusz számára készült kisfilmeket nézhettek meg a fenntartható közlekedésről. A kisfilmekhez kapcsolódó kvízt a kornyezetbaratgyor.hu honlapon hétről-hétre legügyesebb kitöltő fiatalok fenntartható közlekedési kerékpáros vetélkedőn vehettek részt június 2-án, szombaton a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola szervezésében.

A vetélkedőn résztvevő mintegy 20 diákot Dr. Sík Sándor Győrszentiván önkormányzati képviselője köszöntötte. Kotrics Andrea igazgatónő elmondta, hogy a projekt indulásakor szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez, mivel ökoiskola révén mindig is fontosnak tartották a környezettudatos nevelést, emellett tapasztalatai szerint a fiatal korosztály fogékonysága a téma iránt egyre erősebb.

A vetélkedő során a fiataloknak két korcsoportban (általános és középiskola) változatos feladatok megoldásával volt lehetőségük bemutatni, milyen ismeretekkel bővítették tudásukat a Varázsbuszon látott kisfilmekkel, mint például esszéírás a közlekedési esélyegyenlőségről, egyszerű kísérletek bemutatása, következtetések levonása (mozgással kapcsolatos kísérletek, levegőszennyezés mérése stb.) teszt a kerékpáros közlekedésről, a természeti értékekről és a Szentiváni Tanösvényről, számítógépes rajz készítése valamelyik a Varázsbuszon látott témakörrel kapcsolatban, valamint  kerékpáros ügyességi feladatok.

A vetélkedő versenyfeladatait külön értékelte a zsűri, majd az összesített pontszámok alapján a következő sorrend alakult ki általános iskolás és középiskolás kategóriában.

Általános iskolások közül első helyezést ért el Garkó Ezster, nyereménye egy kerékpár, második helyezett: Sárdi Máté, nyereménye egy roller, harmadik helyezett: László János, nyereménye egy gördeszka.
A középiskolás kategóriában két helyezést osztottak ki, mivel a versenyzők fele annyian voltak, mint az általános iskolás korcsoport.

Ebben a korcsoportban első helyezést ért el Scheibelhoffer Viktória, nyereménye egy kerékpár, második helyezett Gangl Ákos, nyereménye egy gördeszka.

Az általános iskolás korcsoportban különdíjat is kiosztottak az egyetlen 2. osztályos tanulónak Horváth Dávidnak, aki mindamellett, hogy a legfiatalabb versenyző volt a legügyesebb is egyben, így hazavihetett egy rollert.

Üres kézzel senki sem távozott a vetélkedőről, hiszen egy 5000 Ft értékű kerékpár-felszerelés minden résztvevő számára kiosztásra került.

Módosítás dátuma: 2012. június 04. hétfő, 12:24
 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
Közlekedj tudatosan!